Djur

Grindtorps Gård

För djurens och naturens välbefinnande

 

Välkommen till

GRINDTORPS GÅRDs djurhållning

Grindtorps Gård har skotska höglandskor och får för att vårda och hålla markerna öppna, företrädesvis på rekreationsområdet Röllingby Backar i Åkersberga.

HIGHLAND CATTLE

 

Våra kossor går ute året om och äter bara grovfoder (hösilage och gräs). Det gör att de växer långsamt och att köttet får fin marmorering och smak! Styckaren på slakteriet säger: "Highland Cattle-färs är så god och smakrik att den inte behöver kryddas!

 

 

 

LAMM

 

På Grindtorps Gård har vi drygt 30 tackor. Våra lamm föds tidigt på våren. Fåren och lammen föds upp på grovfoder (hösilage och gräs), vilket är deras naturliga föda. Det gör att de växer i sin egen takt och mår bra.

 

Innan gräset har börjat växa går de på halmbädd i öppen lösdrift.

 

På våren släpps de på naturbete på Röllingby Backar, ett kulturhistoriskt område med gamla bronsåldersgravar. Det är ett varierat bete, där de själva kan välja vilka växter som för tillfället är smakligast.

 

På sensommaren när vi skiljer bagglammen från sina mammor och systrar, kommer baggarna hem till Grindtorp.

 

När det sedan är dags för slakt, kör vi lammen till Ö-slakt på Tavastboda Gård på Värmdö. Tavastboda är ett småskaligt slakteri, där djuren hanteras lugnt och fint och slipper vänta. www.ö-märkt.se

 

Vår slaktare säger: "Alla djur ska ha någon som tycker om sig till de är döda."

 

Lammen åker tillsammans med sina kompisar och i samma transport som de brukar åka med till betet. Det gör att stressen minimeras.

 

På Tavastboda får köttet hängmöras och sedan styckas det. Det levereras i praktiska förpackningar i lådor.

 

FÅR

För att fåren ska må bra, får de inte bli för gamla. Därför skickas några tackor till slakt varje år. Även det köttet tar vi tillbaka, men då i form av kryddad korv. Korven görs av företaget Wurstmaster, efter recept som vi önskat.Vi lägger upp info på fb-sidan. Gå gärna in och "gilla" den om du vill veta vad som är på gång!

 

Lådorna och korvarna hämtas på Grindtorps Gård.

Beställningar och frågor mailas till:

titti.jongren@grindtorpsgard.se

 

 

 

 

KÖTTLÅDOR OCH KORV

 

Köttlådor (lamm o/e nöt) samt lammkorv finns till försäljning på hösten. Intressenmälan mailas till titti.jongren@grindtorpsgard.se

 

Lammen slaktas vid tre tillfällen på hösten efter betet, ungnöt samt kor till färslådor en gång på hösten. Vi hämtar sedan lådorna på slakteriet och lämnar ut dem till våra kunder här på Grindtorps Gård under ett givet antal dagar. Vi betar av listan med intresseanmälningar i kronologisk ordning, så det kan vara en god idé att anmäla intressse i tid!

 

Vi använder Grindtorps Gård HB:s facebook-sida för att informera om vilken typ av lådor som kommer att vara aktuella, vilken sorts korv som kommer att finnas samt årets priser och andra detaljer. Gå gärn a in och "gilla" sidan, för att inte missa någon information.

 

Lammkorven (eller egentligen tackkorven) kommer garanterat från kött från våra tackor, som är uppfödda på gräs och har haft ett utmärkt liv med sin flock. De blir korv genom ett litet företag i Stockholm som heter Wurstmaster, som är prisbelönt för sina recept.

-------------------------------------------------

Lammköttslådor

Finstyckat och vacuumpackat:

Två stekar med lårben

Kotletter

Bog i skivor

Färs, 2-3 paket

  • Låda Helt lamm 11-16 kg
  • Låda Halvt lamm 5-8 kg

 

Vi slaktar ca 60 lamm om året och efterfrågan är stor, så först till kvarn…

-------------------------------------------------

Nöttköttslådor

 

Eftersom vi slaktar så få djur, är det svårt att säga vilken typ av lådor det blir långt i förväg.

Slaktas äldre djur, blir det färs- och grytlådor. Ungdjuren blir till 1/8-delslådor och om det någon gång slaktas mellankalv, kommer det att bli 1/4-lådor.

Eftersom det blir olika lådor varje år, kommer vi att gå ut på vår fb-sida, så om du vill vara säker på att hinna beställa köttlådor, gå in där och "gilla"!

 

Det går också bra att maila en allmän intresseanmälan.

 

Highland Cattle-kött är mycket smakrikt. Allt kött är hängmörat och leveraras vakuumpackat i behändiga paket.

 

Lådorna hämtas på Grindtorps Gård.

Beställningar och frågor mailas till:

titti.jongren@grindtorpsgard.se

NYHETER:

 

Håll koll på Grindtorps Gård HB:s facebook-sida. Där lägger vi upp aktuella nyheter!

 

Kontaktperson:

titti.jongren@grindtorpsgard.se