Köttlådor

För djurens och naturens välbefinnande


Köttlådor & korv


Grindtorps Gård har skotska höglandskor och får för att vårda och hålla markerna öppna, företrädesvis på rekreationsområdet Röllingby Backar i Åkersberga.

Köttlådor (lamm och/eller nöt) samt lammkorv finns till försäljning på hösten. Lammen slaktas vid tre tillfällen på hösten efter betet och ungnöt samt kor en gång på hösten. Vi hämtar sedan lådorna på slakteriet och lämnar ut dem till våra kunder här på Grindtorps Gård under ett givet antal dagar. Vi betar av listan med intresseanmälningar i kronologisk ordning, så det kan vara en god idé att anmäla intressse i tid! Mer info om intresseanmälan hittar du längre ned på sidan.


Vi använder Grindtorps Gård HB:s facebook-sida för att informera om vilken typ av lådor som kommer att vara aktuella, vilken sorts korv som kommer att finnas samt årets priser och andra detaljer. Gå gärna in och "gilla" sidan, för att inte missa någon information.

Får & Lamm


På Grindtorps Gård har vi drygt 30 tackor. Våra lamm föds tidigt på våren. Fåren och lammen föds upp på grovfoder (hösilage och gräs), vilket är deras naturliga föda. Det gör att de växer i sin egen takt och mår bra.

Innan gräset har börjat växa går de på halmbädd i öppen lösdrift. På våren släpps de på naturbete på Röllingby Backar, ett kulturhistoriskt område med gamla bronsåldersgravar. Det är ett varierat bete, där de själva kan välja vilka växter som för tillfället är smakligast. På sensommaren när vi skiljer bagglammen från sina mammor och systrar, kommer baggarna hem till Grindtorp.


När det sedan är dags för slakt, kör vi lammen till Ö-slakt på Tavastboda Gård på Värmdö. Tavastboda är ett småskaligt slakteri, där djuren hanteras lugnt och fint och slipper vänta. www.ö-märkt.se. Vår slaktare säger: "Alla djur ska ha någon som tycker om sig till de är döda." Lammen åker tillsammans med sina kompisar och i samma transport som de brukar åka med till betet. Det gör att stressen minimeras.


På Tavastboda får köttet hängmöras och sedan styckas det. Det levereras i praktiska förpackningar i lådor.


För att fåren ska må bra, får de inte bli för gamla. Därför skickas några tackor till slakt varje år. Även det köttet tar vi tillbaka, men då i form av kryddad korv.


Lammkorv:


Lammkorven (eller egentligen tackkorven) kommer garanterat från kött från våra tackor, som är uppfödda på gräs och har haft ett utmärkt liv med sin flock. De blir korv genom ett litet företag i Stockholm som heter Wurstmaster, som är prisbelönt för sina recept.


Mer info om korven kommer upp på vår facebooksida!


Lammköttslådor:


Finstyckat och vacuumpackat:

* Två stekar med lårben

* Kotletter

* Bog i skivor 

* Färs, 2-3 paket


Det finns två typer av lådor att beställa: 

  • Låda Helt lamm 11-16 kg
  • Låda Halvt lamm 5-8 kg

 

Vi slaktar ca 60 lamm om året och efterfrågan är stor, så först till kvarn!

Highland Cattle


Våra kossor går ute året om och äter bara grovfoder (hösilage och gräs). Det gör att de växer långsamt och att köttet får fin marmorering och smak! Styckaren på slakteriet säger: "Highland Cattle-färs är så god och smakrik att den inte behöver kryddas!

Nötköttslådor:


Eftersom vi slaktar så få djur, är det svårt att säga vilken typ av lådor det blir långt i förväg.

Slaktas äldre djur, blir det färs- och grytlådor. Ungdjuren blir till 1/8-delslådor och om det någon gång slaktas mellankalv, kommer det att bli 1/4-lådor.

Eftersom det blir olika lådor varje år, kommer vi att gå ut på vår fb-sida, så om du vill vara säker på att hinna beställa köttlådor, gå in där och "gilla"!


Det går också bra att maila en allmän intresseanmälan.


Highland Cattle-kött är mycket smakrikt. Allt kött är hängmörat och leveraras vakuumpackat i behändiga paket.Lådorna och korvarna hämtas på Grindtorps gård!

Vill du beställa, lämna en intresseanmälan eller ställa några frågor kan du fylla i formuläret till höger eller skicka ett mail till titti.jongren@grindtorpsgard.se